U slučaju da Vam računalo zahvati virus, pokvari se disk ili ga zahvati neka treća nedaća, vrlo je važno čuvati backup (sigurnosnu kopiju) baze podataka programa Stijene. U ovom članku će biti opisano kako doći do Vaše baze podataka od programa Stijene te napraviti sigurnosnu kopiju iste. Vrlo je bitno da backup koji napravite kopirate na neki vanjski disk u slučaju da se računalo pokvari i podaci postanu nedostupni.

 

Program Stijene trenutno podržava dvije vrste baze podataka: Miscrosoft Access i SQL. Ukoliko imate SQL bazu, najbolje bi bilo da kontaktirate našu korisničku podršku te da Vam oni naprave backup baze i upute na koju datoteku kopirati na vanjski disk.  Provjera koju vrstu baze podataka imate pročitajte u koraku "Provjera vrste baze".

 

Pronalazak baze podataka

- otvorite Stijene instalacijski direktorij - najlakši način za otvaranje ovog direktorija je: desni klik na prečac od Stijena (koji se obično nalazi na Vašoj radnoj površini) te odabir opcije "Open file location", odnosno "Otvori lokaciju datoteke" (u većini slučajeva to je C:\Stijene)

- u direktoriju koji se otvori mora postojati datoteka "User" (ili "User.ini" ako imate uključen pregled svih ekstenzija): tu datoteku otvorite (može sa programom Notepad) i pronađite red koji započinje sa "Radni direktorij=" (primjer sadržaja datoteke nalazi se na slici ispod)

 User.ini

- nakon teksta "Radni direktorij=" nalazi se putanja radnog direktorija Stijana (u većini slučajeva to je isti kao instalacijski folder, dakle C:\Stijene, ili \\putanja\do\STIJENE_DATA)

- pristupite navedenom direktoriju

- u ovom direktoriju mora se nalaziti datoteka "Stijene" (ili "Stijene.ini"): otvorite datoteku i krenite na korak "Provjera vrste baze"

 

Provjera vrste baze

- kada otvorite datoteku Stijene.ini, njen sadržaj izgleda kao primjer sa slike ispod:

Stijene.ini

- ukoliko se ispred redova "Provider", "Database" i "Server" ne nalazi jednostruki navodnik, Vi imate SQL bazu te je najbolje da kontaktirate našu korisničku podršku

- ukoliko se ispred navedenih redova nalazi jednostruki navodnik (kao na slici) Vi nastavljate na sljedeći korak

 

Backup baze

(ovaj korak vrijedi samo za Microsoft Access bazu)

- u direktoriju kojem ste već pristupili (prvi korak, "Radni direktorij=") mora se nalaziti direktorij nazvan "Data": pristupite tom direktoriju

- u direktoriju "Data" mora se nalaziti datoteka "Korisnik" (ili "Korisnik.mdb")

- napravite kopiju (ili još bolje .zip) ove datoteke (primjer slika ispod)

Zip

- nazovite kreirani .zip "Korisnik_danasnji-datum" (npr. Korisnik_2017-01-30.zip)

- kreiranu datoteku kopirajte na neki vanjski disk